lauantai 5. toukokuuta 2012

Kaalisota (2002)

Oho.

Edellisetä päivityksestä näyttää olevan aikas pitkä aika.

Sen kunniaksi ajattelin julkaista tekstin vielä toistaiseksi keskeneräisestä työstä.


Meillä oli toisena opiskeluvuotena pienoismallikurssi, jolla piti valmistaa jostakin kohteesta pienoismalli (no kas kummaa!). Leffahömppänä halusin tehdä jotain jossakin elokuvassa näkyvää. Tiesin alusta asti, että haluaisin tehdä Tim Burton -materiaalia. Ensin mielessäni kävi Saksikäsi Edwardin linnassa oleva portaikko. Se ei kuitenkaan näkynyt elokuvassa kertaakaan niin hyvin, että siitä olisi voinut väkertää pienoismallin. Erilaisten pohdintojen tuloksena päädyin Jalin perheen vinoon taloon Jalissa ja suklaatehtaassa.


 
Työ jäi komeasti kesken (en ehtinyt käytännössä aloittamaan koko hommaa laisinkaan), kun päädyin kesken kurssin leikkaukseen ja saikulle. Sen jälkeen ei ollut aikaa paneutua kyseisen työn tekemiseen. Keväällä ilmaantui kuitenkin jakso, jonka aikana oli mahdollisuus tehdä rästitöitä.

Nyt työstä puuttuu enää pihamaa. Pihaan kuuluvat yksittäiset tavarat ovat melkein kaikki tehtynä. Enää pitäisi käsitellä pihamaa-styrox sopivalla tavalla ja iskeä kaalit ja aitakappaleet kiinni koko höskään.


Tein ensin rungon talolle kapalevystä. Ikkunanpielet ja ovenkarmit korotin pahvisuikaleilla. Talon sisäseinät maalasin epämääräisesti harmaaksi, etteivät ne hohkaisi aivan valkoisina.

Seinien päällystämisen päädyin toteuttamaan styroxilla: leikkasin styroxista pieniä tiilenkappaleita, liimasin ne kapalevylle ja maalasin lopulta oikean värisiksi. Seinäpinnan olisi varmasti saanut aikaan jollain helpommalla ja nopeammallakin tavalla. Tehtyäni kokeilun styroxilla en kuitenkaan halunnut enää harkita muita vaihtoehtoja, koska styrox-tiilet näyttivät hyvältä. Jotta kapalevy ei hohtaisi valkoisena styrox-tiilien saumakohdista, maalasin talon rungon mustaksi.

Ikkunanpielet ja ovenkarmet maalasin valkoiseksi. Ennen maalaamista liimasin niihin vielä aivan ohueksi vannesahalla leikkaamani puutikut. Tein samoista puutikuista myös ikkunalaudat.

kapalevyrunko

styroxtiilikokeilu maalaamattomana ja maalattuna

maalattu talorunko ja tiilten kiinnittelyä
Vihdoinkin koko talo muurattu!




 Koska talon katto on vähän joka suuntaan sortunut ja reikäinen (tai lähinnä siinä on vain yksi iso reikä) päädyin tekemään katolle rungon vaneritikuista. Näin sain aikaan sopivasti epätasaisen lopputuloksen. Myönnän, että tähän olisi ollut olemassa helpompikin reitti, mutta en osannut ajatella asiaa loppuun asti ennen kuin aloin toteuttaa ideaani. Rungon päälle leikkasin viilusta päreitä.



valmis kattorunko

maalaamista vaille valmis katto

päreiden liimailua ja reikäkohdan maalausta


Pihassa olevan kaalimaan ajattelin toteuttaa kankaalla, jonka käsittelisin ensin Revultexilla. Kokeilin ensin toteuttamista tavallisesta lakanakankaasta, mutta Revultex teki kankaasta liian paksua ja tönkköä. Kaivoin kaappieni kätköistä palan ohutta puuvillavoileeta ja käsittelin sen mollemin puolin sävytetyllä Revultexilla. Lopputulos oli sopivan vahvuinen. Leikkasin kankaasta pieniä puoliympyröitä, jotka liimasin kuumaliimalla kaalia muistuttavaan muotoon.
 
sävykokeiluja kaaleja varten
lopullinen sävy ja puuvillavoilee

valmiita kaaleja

Pihassa on myös aita, vihanneskoreja, kottikärryt ja pyykkinaru (sekä tuoli, jonka jätän varmaan pois työstäni).

Kottikärryt ovat aisojen kiinnittämistä vaille valmiit, mutta kuvaa ei kyseisistä kärryistä valitettavasti ole. Kärryt kokosin pahvista, jonka maalasin vesiväreillä.

Vihanneskorit liimailin kokoon ohuista puutikuista (samoja tikkuja, joita käytin ovenkarmeina, ikkunanpielinä ja -lautoina). Maalasin korit lopuksi vielä vesiväreillä. Maalatuista koreista ei valitettavasti ole vielä kuvia.

maalaamaton vihanneskori

Aitakappaleet veistelin jätepuiden joukosta kaivamistani tikuista ja maalasin kappaleet vesiväreillä.

valmiita aitakappaleita



Teen tämän työn loppuun heti, kun saan opinnäytetyön pois alta. Opinnäytetyöstä tulossa merkintä lähiaikoina.

4 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Oho, näyttää suuritöiseltä tuo pienoismalli! Aikamoista näpertämistä, siis pikkutarkkaa työtä varmaan. Kaikki näyttää ihanan realistiselta. Söpöjä kaalinpäitä! Kyllä siellä koulussa näemmä opitaan kaikenlaisia jänniä tekniikoita!

minna kirjoitti...

Kiitos :)

Näpertämistähän tuo nimenomaan oli. Tiilien kanssa meinasi tulla itku: tuntui ettei muurattavat seinät loppuneet koskaan. Mutta sitten, kun huomasi, että oli saanut viimeisen pikkuriikkisen styrox-tiilen paikoilleen, oli helpotuksen tunne mahtava.

Kun vain saisi vielä koko homman vietyä loppuun...


Tässä vaiheessa ei varmaan pidä kertoa totuutta siitä, että missä niitä tekniikoita oikeasti oppii...:D

oj kirjoitti...

Kylläpä se näyttää hienolta, vaikka keskeneräistä työtä ei koskaan saisi arvostella. On sulla ollut siinä aikamoinen näprääminen, että olet saanut sen tehtyä. Ne kaalit on todella aidon näköisiä. Kaikkea siellä koulussa oppii.

minna kirjoitti...

Kiitos äiti. :)